Reittikartta ja sijainti: Vaellusreitin lähtöpiste on Utsjoen keskuskoulun takapihalla

Reitin pysähdyspaikkojen koordinaatit Galileon linkkisysteemissä (https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/satelliittipaikannus):
-ensimmäinen taulu koulukeskuksen takana: 69,8956; 27,0117
-taulu kirkon parkkipaikan luona: 69,8621; 270049
-Härkävaara, tulistelupaikka: 69,8600; 26,9523
-kahluupaikka: 69,8577; 26,9875
-Nammajärven kota, Big Bang: 69,8265; 26,9225

Olemassaolomme historiaa kerrottuna kuvin, ja kolmella kielellä
Reitin ensimmäinen taulu Utsjoen koulun takapihalla kertoo paneettamme viimeisimmästä miljoonasta vuodesta: oman lajimme kehittymisestä, planeetan viimeaikaisista jääkausista ja ilmaston muutoksista
Ensimmäisten 60 miljoonan vuoden aikana tapahtui myös seuraavanlaisia asioita:


Viimeistä miljoonaa vuotta kuvaa viimeinen metri Aikavaellus-polulla. Tänä aika Maan ilmastoa ovat hallinneet toistuvat jääkaudet
Ensimmäisen sadan metrin verran polku etenee tasaisella maalla, ja aikajanalla etenemme ajassa sata miljoonaa vuotta taakse päin. Tämä aika on ollut planeetalla suurten muutosten aikaa, sillä viimeisimmän sadan miljoonan vuoden aikana planeetan ilmastoja ja eläinkunta on ehtinyt muuttua monella tavalla, ja hyvin merkittävästi.
Viimeisin suuri ilmastonmuutos ovat olleet miljoonan vuoden aikana neljään kertaan uusiutuneet jääkaudet.
Taulussa 2 (noin 50 metriä, tai 50 miljoonaa vuotta nykyhetkestä taaksepäin) kerrotaan dinosaurusten jälkeiestä ajasta, sen ensimmäistä lämpimistä vuosista, ilmaston viilememisestä, ja uudesta nisäkkäisen dominoimasta eläinlajistosta.

Planeetan jäähtymisprosessi käynnistyi noin 30 miljoonaa vuotta sitten, kun Amerikan mantereet muuttivat hiukan paikkaansa, manneryhteys Etelämantereen ja Etelä-Amerikan välillä katkesi, ja kylmät merivirrat alkoivat jäähdyttää maailman valtameriä.
Tätä jäähtymistä edelsi pitkä lämmin kausi, jolloin lämpötila oli useita asteita lämpimämpi kuin nykyään, ja merenpinnat olivat jopa 80 m korkeammalla kuin nykyään. Suuri osa Euroopan ja muiden mantereiden pintaa oli veden alla.

50 miljoonaa vuotta sitten ilmasto oli jopa 8 astetta lämpimämpi kuin nyt.
Viimeisen 66 miljoonan vuoden pituista aikakautta kutsutaan kenotsooiseksi aikakaudeksi. Tämän aikana planeettamme eläinlajisto on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi: nisäkkäät ja pussieläimet ovat kehittyneet monien vaiheiden kautta rikkaaksi valtalajistoksi…

n. 50 miljoonaa vuotta sitten eli valaiden esi-isä Pacicetus
Nisäkkäät ja pussieläimet pääsivät kehittymään monimuotoiseksi lajistoksi sen jälkeen, kun dinusaurukset kuolivat sukupuuttoon noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Tämä tapahtui hyvin äkillisen ja globaalin katastrofin kautta, jonka aiheutti Jukatanin niemimaalle Chicxulubiin iskeytynyt n. 10 km kokoinen asteroidi.
Noin 100 metriä kuljettuamme polku kääntyy jyrkästi ylös vaaran rinnettä, ja lähdemme kapuamaan Annagurra-vaaralle. Pian ohitamme kolmannen aikapistetaulun, joka kertoo liitu- (145 – 66 milj. v), jura- (201 – 145 milj. v) ja triaskausien (252 – 201 milj. vuotta) oloista. :

66 miljoonaa vuotta sitten dinosaurukset tuhoutuivat asteroidintörmäyksen aiheuttamassa joukkotuhossa
Jukatanin niemimaalle Chicxulubiin iskeytynyt asteroii-isku aiheutti paljon välitöntä tuhoa. Yhdessä sitä seuranneen pitkäaikaisen ”impaktitalven” kanssa se johti monien lajien massasukupuuttoon. Kaikki dinosaurukset, lintuja lukuunottamatta, kuolivat sukupuuttoon.

Plejadit, saameksi tunnettu nimellä Neitokäräjät
Polun varrella kerromme teille myös Lapin erityisestä taivaan valoista, eli Auringon kaaresta taivaalla, tähtitaivaasta ja revontulista. Kerromme myös siitä miten tähtitaivasta on tulkittu saamelaisten vanhassa mytologiasta. Andaras Kitti (1844 – 1926), Tenon poromies ja tähtitietäjä, nimitti Seulaset nimellä Nieida käreg (Neitokäräjät tai Neitojen käräjät).
Toisessa taulussa esitellään ”Suuri hirvi” tähtikuvio.

250 – 66 miljoonaa vuotta sitten lajistoa hallitsivat erilaiset dinosaurukset
Jura- ja liitukausien aikana 250 – 66 miljoonaa vuotta sitten maan suurten eläinten lajistoa hallitsivat hyvin monilajiset ja monimuotoiset matelijat, dinosaurukset, sauropodit, karnosaurit, stegosaurit (harjaliskot), kalaliskot, joutsenliskot. Kasvikuntaa hallitsivat vielä erilaiset itiökasvit ja havupuut, mutta kukkivat kasvilajit olivat jo kehittymässä. Mantereet olivat ajautumassa erilleen Pangean supermantereen asetelmasta.
Taulu 4 (kohdassa 260 metriä alusta, eli 260 miljoonaa vuotta sitten, permikauden puolivälissä) kertoo seuraavista asioista:

252 miljoonaa vuotta sitten 90% lajeista tuhoutuu joukkosukupuutossa
Triaskauden alkuvaiheet olivat planeetalla katastrofaaliset. Eliökunta oli vasta hitaasti toipumassa koko planeettaa kohdanneesta totaalisesta joukkosukupuutosta, joka oli tuhonnut noin 90 prosenttia planeetan eliölajeista noin 250 miljoonaa vuotta sitten. Tätä joukkosukupuuttoa kutsutaan nimellä ”Suuri kuolema”. Se kesti noin miljoona vuotta, ja eliökunnan toipuminen kesti noin 10 miljoonaa vuotta.
Mainittu ”Suuri kuolema” sukupuutto on ajankohta, jossa geologisen aikakauden nimike muuttuu Permikaudesta Triaskaudeksi. Permikauden aikana ilmasto oli kuivaa ja viileää, ja lajisto joutui sopuetumaan uusiin olosuhteisiin. Tänä aikana lajistoon kehittyi jo sellaisia suurikokoisia lajeja jotka olivat hyvin sopeutuneet kuivan maan olosuhteisiin. Nämä pystyivät jo hengittämään keuhkoilla, niillä oli sarveistunut, kuivuutta kestävä iho, sisäinen hedelmöitys, ja ne lisääntyivät tuottamalla kuivassa ympäristössä kestäviä vesikalvokuorisia munia. Maalla eläviin lajeihin kuului jo varhaisia nisäkkäitä.

360 – 298 miljoonaa vuotta sitten, hiilikaudella, runsas trooppinen eliökunta rehotti Pangean mantereen rannikoilla.
Permikautta edelsi ilmastollisesti hyvin lämmin hiilikausi, jonka aika Pangean mantereen rannikoilla kasvaneet rehevät trooppiset sanikkaismetsät tuottivat runsaasti biomassaa. Meren pinnan nopeiden vaihteluiden takia tämä muodosti meren pohjaan runsaita eloperäisiä kerrostumia, jotka ajan mittaan muuttuivat maan fossiilisiksi hiilivarannoiksi. Ilmakehän happipitoisuus oli jopa 30%.
Taulu 5 (noin 500 m alusta, eli 500 miljoonaa vuotta sitten, kambrikauden loppupuolella) kertoo selkärankaisten eläinten kehittymisestä ja mm. Kölivuoriston synnystä. Näinä aikoina tapahtui mm. seuraavia asoita:

Devonikaudella, n. 400 miljoonaa vuotta sitten ensimmäiset selkärankaiset nousevat kuivalle maalle
Hiilikautta edeltävän devonikauden (419 – 360 milj. vuotta sitten) aikana suurempikokoiset eliöt alkoivat hitaasti levittäytyä kuivalle maalle. Lajistoon ilmestyivät ensimmäiset liekokasvit ja kortteet, esisiemenkasvit, ensimmäiset siemenkasvit, ja ensimmäiset puut, ja siivettömät hyönteiset. Merissä valtalajeina kukoistavat monenlaiset leualliset kalat, varsievä- ja viuhkaeväiset kalat, panssarikalat, rustokalat (hait ja rauskut). Merien lajistoon kehittyvät myös ensimmäiset neliraajaiset eläimet, joista ensimmäiset alkavat siirtyä matalaan veteen, ja maalle. Kaledonian vuoristo alkoi kulua. Paksut jokikerrostumat peittivät laajalti Etelä-Suomea ja Luoteis-Eurooppaa. Kölivuoristo, Skotlannin ylämaat ja Appalakit ovat Kaledonian vuoriston jäänteitä. Suomi sijaitsee päiväntasaajalla, joten olosuhteet poikkesivat melkoisesti nykypäivän viileydestä.

N. 410 milj. vuotta sitten ensimmäiset putkilokasvit ilmestyvät kuivalle maalle
Siluurikaudella (443 – 419 milj. vuotta sitten) monimuotoinen elämä kukoistaa lämpimissä merissä. Ensimmäiset rustokalat (hait ja rauskut) kehittyvät. Ilmakehän yläosiin on kertynyt jo niin paljon otsonia että se vaimentaa tehokkaasti UV-säteilyä. Ensimmäiset leuattomat kalat kehittyvät, ensimmäiset tuhatjalkaiset ja niveljalkaiset eläinlajit siirtyvät elämään kuivalla maalla. Euroopan ja Pohjois-Amerikan mantereet törmäävät päiväntasaajan alueella toisiinsa. Törmäyksen seurauksena nousi Caledonian vuoristo. Nykyinen Kölivuoristo Norjan ja Ruotsin rajalla, Suomen Haltitunturi, Yhdysvaltojen Appalakit ja Skotlannin vuoristot ovat tämän poimuvuoriston jäänteitä.

Ordovikikaudella n. 450 miljoonaa vuotta sitten meri kuhisi monimuotoista elämää
Ordovikikaudella (485 – 443 milj. vuotta sitten) merissä kehittyy monia uusia lajeja: koralleja, simpukoita, äyriäisiä, trilobiittejä, meritähtiä, ja monia muita, myös alkeellisisa selkäjänteisiä, joista myöhemmin kehittyy selkärankaisten lahko. Kausi päättyy n. 10 miljoonaa vuotta kestäneeseen jääkauteen.

Jopa kahden metrin mittainen Anomalocaris oli kambrikauden jättipeto. (Walter Myers)
Kambrikauden (541 – 485 milj. vuotta sitten) aikana meren pohjan pienet eläimet monimuotoistuvat nopeasti. Merten happipitoisuus on nousemassa, saalistajia kehittyy ja monille eläinryhmille, kuten trilobiiteille, kehittyy kova kuori, mikä mahdollistaa niiden säilymisen fossiileina. Suurin osa nykyisistä eläinten pääryhmistä, kuten selkäjänteiset, syntyy. Tätä monimuotoistumista kutsutaan kambrikauden räjähdykseksi. Meren pinnat ovat korkealla, ja suuri osa matalista mantereista ovat veden peitossa.
Kabrikauden aikaan myös mapallon kasvillisuus alkoi kehittyä monipuolisemmaksi. Tähän asti yhteyttävien tumallisten eliöiden ryhmään oli kuulunut vain yksisoluisia ja monisoluisia, rihmamaisia leviä, mutta nyt merenpohjan kasvustoihin ilmaantui myös pieniä, vain joidenkin senttimetrien korkuisia Cooksonia-kasveja.
Annagurran nuotiopaikka: aatit Galileon linkkisysteemissä (https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/satelliittipaikannus):

Annagurran nuotiopaikalla olemme käyneet historiaa taaksepäin noin 500 miljoonaa vuotta, ja olemme nyt Kambrikauden räjähdyksen kohdalla. Maan eliökunta on juuri kehittynyt monimuotoiseksi ja liikuntakykyiseksi.
Tässä on hyvä pitää ensimmäinen tulistelutauko…
Tauon jälkeen vaellus jatkuu kohti yhä varhaisempia maa-planeetan ja sen eliökunnan kehitysvaiheita:
Ennen hiilikautta planeetalla tapahtui tällaisia asioita, joita ei ole kuvattu erillisissä tauluissa:

Kuvassa näkyy hapen osuuden nousu Maa-planeetan ilmakehässä ajan kuluessa, alkaen 3,8 mrd vuotta sitten
Noin 600 miljoonaa vuotta sitten Maan eliökunta oli voimaakkaan uuden kasvun ja kehityksen vaiheessa. Pitkä, lähes sata miljoonaa vuotta kestänyt Cryogenian jääpallo-maan aika oli nyt takana päin. Ilmasto ja meret olivat lämmenneet. Meressä kasvavat monenlaiset levät ja syanobakteerit tuottivat runsaasti happea, ja ilmakehän happipitoisuus oli noussut noin 20 % tasolle. Meren pohjilla oli myös paljon kasvutilaa, koska aiemmat eliöt olivat paljolti kadonneet tätä aikaa edeltävän pitkän jääkauden aikana.

Pehmeärakenteiset Ediakaran eläimet ilmestyivät matalien merien pohjalle Gryogenian jääkauden päätyttyä n. 600 milj. vuotta sitten.
Noin 600 miljoonaa vuotta sitten Maan eliökunta oli voimaakkaan uuden kasvun ja kehityksen vaiheessa. Pitkä, lähes sata miljoonaa vuotta kestänyt Cryogenian jääpallo-maan aika oli nyt takana päin. Ilmasto ja meret olivat lämmenneet. Meressä kasvavat monenlaiset levät ja syanobakteerit tuottivat runsaasti happea, ja ilmakehän happipitoisuus oli noussut noin 20 % tasolle. Meren pohjilla oli myös paljon kasvutilaa, koska aiemmat eliöt olivat paljolti kadonneet tätä aikaa edeltävän pitkän jääkauden aikana.
Jääkauden aikana eliökunnassa oli tapahtunut sellainen merkittävä uusi kehitysaskel, että yksinkertaiset yksisoluiset kaulussiimaeliöt olivat kehittyneet ensin suuremmiksi yhdyskunniksi, ja edelleen, monisoluisiksi eliöiksi. Lämpimässä ympäristössä monisoluiset kaulussiimaeliöt kehittyivät nopeasti uudeksi monisoluisten eläinten eläinkunnaksi; niistä syntyi uusi monimuotoinen ediakara-eläinten lajisto.

Taiteilijan Fahad Sulehrian näkemys lumipallomaasta
Cryogenian jäätikköajan olosuhteita ei tarkkaan tunneta, mutta näyttää siltä että planeetan lämpötila ja jäätiköitymisen aste vaihteli jonkun verran tuon sata miljoonaa vuotta kestäneen kauden aikana. Ankarimmillaan jäätiköityminen oli ns. Stuartian ja Marinoan jääkausien aikana (717-643 ja 650-635 milj. vuotta sitten), jolloin koko planeetta oli lumipallomaan tilassa, eli kokonaan lumen ja jään peitossa.

Rodinia oli toiseksi viimeinen supermanner (Ari Brozinsky / Geologia.fi)
Aina mantereiden törmätessä toisiinsa, niiden törmäysvyöhykkeisiin syntyy korkeita poimuvuorijonoja. Näiden synty jatkuu joidenkin kymmenien vuosien ajan, ja sitten taas joidenkin kymmenien miljoonien vuosien aikana eroosio kuluttaa ne pyöreälakisiksi, tuntureiden kaltasiksi kummuiksi.

Olemassa olevat mantereet liikkuivat hitaasti laattatektoniikan kuljettamina ja aika-ajoin ne törmäsivät toisiinsa ja muodostivat supermantereita. Ensimmäinen supermanner Columbia syntyi ilmeisesti noin 1,9 miljardia vuotta sitten. Se erilliset mantereet ajautuivat taas erilleen, ja muodostivat seuraavan supermantereen, Rodinian, noin miljardi vuotta sitten.
Columbia supermantereen varhaisempi vaihe Nena sisälsi osia Pohjois-Amerikkaa, ja Baltika Skandinaviaa ja Itä-Karjalaa. Mantereiden yhdistelmät ja sijainnit ovat aikojen kuluessa moneen kertaan kokonaan muuttuneet.
Maan vanhin manner Ur syntyi noin 3 miljardia vuotta sitten ja sisälsi pieniä osia Australiasta, Intiasta ja Etelä-Afrikasta.

Eukaryoottiset levät lehittyivät monisoluisiksi rihmamaisiksi leviksi noin 1,5 mrd vuotta sitten
Runsaana kasvavat yksisoluiset ja monisoluiset levät tuottivat runsaasti happea
Noin 2 miljardia vuotta sitten Maa-planeetta ja sen eliökunta olivat juuri vapautuneet suuresta ja pitkäkestoisesta stressiajasta, eli 300 miljoonaa vuotta kestäneestä Huronian jääkaudesta. Nyt maailma oli kohtalaisen lämmin. Merissä kasvoi runsaasti syanobakteereita ja sekä yksisolusia että monisoluisia, rihmamaisia leviä. Happipitoisuus oli n. 0,2% ja hitaasti nousemassa, ja planeetan ilmakehä oli viilenemässä.
Tämä jääkausi aiheutui siitä että fotosynteesin tuottaman hapen määrä oli alkanut lisääntyä ilmakehässä, se oli tuhonnut aiemman kasvihuonekaasun metaanin, ja myös merkittävän paljon hiilidioksidia oli sitoutunut biomassaan.
Taulu 6 (kohdassa 2 km alusta, eli noin 2 miljardia vuotta sitten, proterotsooisen kauden alussa) kertoo ajasta jolloin tapahtui mm. seuraavia asioita:

Koko planeetta oli ensimmäisen kerran totaalisen jääkauden vallassa, ns. lumipallomaana, 2,1 -2,4 mrd vuotta sitten
Pitkä totaalijääkausi, eli Huronian jääkausi , ja sen jälkeen tapahtunut hapen kertyminen ilmakehään tuhosivat suuren osan varhaisesta mikrobeista koostuvasta eliökunnasta. Kuitenkin jotkut anaerobiset lajit säilyivät syvällä meren pohjalla, ja jotkut happea hengittävät bakteerilajit säilyivät hapellisessa vedessä.
Joku anaerobinen arkeoni ja happea hengittävä bakteerisolu myös yhdistyivät, ja niistä muodostui yksi suuri ja happea hengittävä solu. Tästä kehittyi eliökunnan ensimmäinen tumallinen solu: eukaryootti. Arkeonin genomi muodosti uuden solun tuman, ja happea hengittävä bakteeri muodosti sen mitokondrion.

Varhaiset syanobakteerit oppivat käyttämään fotosynteesireaktiossa vettä: reaktion jätteenä syntyl happea
Elämä alkoi muuttaa olosuhteita hitaasti mutta varmasti: Noin 3 miljardia vuotta sitten varhaiset syanobalteerit oppivat sitomaan auringon energiaa niin tehokkaasti että ne pystyivät sen avulla hajottamaan vettä. Tämän fotosynteesireaktion jätteenä alkoi muodostua vapaata happea. Pitkän aikaa happi liukeni meriveteen ja hapetti mereen liuenneita mineraaleja, mutta vähitellen se alkoi kertyä myös ilmahekään.
Happipitoisuuden noustessa ilmakehässä olleet kasvihuonekaasut hiilidioksidi ja metaani vähenivät, ja ilmasto alkoi jäähtyä

Ensimmäisen kahden miljardin vuoden ajan planeetan eliökunta koostui vain yksisoluisista eliöistä
Ensimmäisten kahden miljardin vuoden aikana koko eliökunta oli koostunut
pelkistä yksisoluisista eliöistä. Nämä kuitenkin olivat muodostaneet jo
kasvaneet suureksi ja monipuoliseksi mikrobien eliökunnaksi joka asutti koko planeettaa, tai ainakin planeetan meriä, ja sen kallioperää aina usean kilometrin
syvyyteen asti.
Monimuotoiset mikrobit edustivat monia erilaisia kasvutapoja ja -olosuhteita: ne kasvoivat erilaisissa ilmastoissa, syvissä tai matalissa vesissä, valossa tai pimeässä. Jotkut mikrobeista olivat itsenäisiä, auringon valoa tai mineraalikemiaa käyttäviä perustuottajia, toiset olivat kuluttajia jotka käyttivät hyväkseen edellisten tuottamaa energiaa.
Taulu 7 (kohdassa 4,57 km, Haadeisen eonin alussa) kertoo Maa-planeetan, Kuun ja elämän synnystä:

Kaaviokuva eliökunnan kehityslinjoista, niiden haarauduttua Viimeisestä yhteisestä esi-isästä. (Wikipedia)
Eliökunnan eriytyminen erilaisiin kehityslinjoihin alkoi siinä vaiheessa kun
varhaisin solukasvusto tai populaatio jakaantui kahteen erilliseen
kehityshaaraan, eli bakteereihin ja arkeoneihin. Tätä ensimmäistä eri suuntiin
hajonnutta eliöyhteisöä kutsutaaan eliökunnan Viimeiseksi yhteiseksi esi-isäksi
(Last Universal Common Ancestor).

Aihetodisteiden perusteellä tiedetään että elämä on syntynyt kuivan maan ympäristössä, varhaisilla tulivuorisaarilla
Elämän synty: Vanhimmat tunnetut elämän tuottamat jäljet ovat 3,7 miljardia vuotta vanhoja. Tuolloin mikrobit jo muodostivat laajoja mikrobimattoja mataliin rantavesiin, ja sedimentejä syvän meren pohjalle. Tällä perusteella voidaan päätellä että se oli syntynyt aiemmin, ehkä noin 4 mrd vuotta sitten.

Kuu syntyi n. 30 miljoonaa vuotta Maan synnyn jälkeen, kun planeettaan törmäsi toinen protoplaneetta, Theia
Nuoreen planeettaan törmäili vielä tiheään eri kokoisia asteroideja ja meteoriitteja, jotka toivat planeetalle paljon vettä ja muita haihtuvia aineita. Suurin näistä törmäävistä kappaleista oli protoplaneetta Theia (Kuun äiti). Tämä törmäys sulatti uudelleen molempien kappaleiden pintakerrokset, ja nosti kiertoradalla paljon kiviroisketta. Näistä roiskeista muodostui myöhemmin Kuu.

Taiteilijan näkemys varhaisen Maan olosuhteista
Syntyessään Maa oli kuuma, sulasta laavasta muodostunut planeetta. Kaikki haihtuvat aineet olivat kaasumaisessa muodossa ilmakehässä, ja ilmanpaine oli useita satoja kertoja suurempi kuin se on nykyään.

Aurinkokunta syntyi 4,57 miljardia vuotta sitten tähtienvälisestä pöly- ja kaasupilvestä. Pilvi tiivistyi painovoiman vaikutuksesta litteäksi kiekoksi, ja sen keskelle syntyi oma tähtemme Aurinko. Kiekon ulkoreunoille syntyi ensin suuret kaasu- ja jääplaneetat parin kymmenen miljoonan vuoden kuluessa, ja viimeiseksi syntyi kiekon sisäosiin neljä kiviplaneettaa.

Kuuden kilometrin vaelluksen jälkeen saavumme Härkävaaran nuotiopaikalle. Koordinaatit Galileon linkkisysteemissä (https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/satelliittipaikannus): 69,8600; 26,9523
Tässä on hyvä levätä, savustella, syödä eväitä ja pohtia ajan kulua.

Naapurigalaksi NGC 6744 on Linnunradan kaltainen spiraaligalaksi, ja todennäköisesti oma galaksimme näyttää suunnilleen tältä
Vielä kaksi kilometriä matkaa jäljellä, ja 8,3 km vaelluksen jälkeen päädymme alas maantien varteen, Kirkkotupien läheisyyteen. Polkujen risteyksestä löytyy 8. taulu, joka kertoo meille oman linnunratamme ja muiden galaksien synnystä, samoin tähtien sisällä tapahtuvista ydinreaktioista ja alkuaineiden synnystä.

1800-luvun alkupuolella rakennetut Utsjoen kirkkotuvat ovat kulttuuriperintökohde. Tuvat ovat kesäaikaan auki, ja alueelta löytyy myös kahvila – joka tarjoaa maan mainioita vasta paistettuja vohveleita
Kirkkotuvat. Tässä kohtaa on mahdollisuus poiketa pois maailman historian vaellusreitiltä ja palata takaisin tähän aikaan. Kirkkotuvilta saattaa löytyä auki oleva kahvila ja vessapalvelu, samoin, tästä kohtaa voi jatkaa matkaa tietä myöten asutuksen pariin.
Vaihtoehtoisesti voi jatkaa eteenpäin vaellusta maailman historian aikajanalla. Polku jatkuu ylös vaaran rinteeseen, kauniiseen puronvarsilaaksoon, kohti Badjaseavtettet vaaraa ja Nammajärven kotaa ja nuotiopaikkaa



Näkymiä Nammajärjen suuntaan jatkuvan vaellusreitin varrelta
Kirkkotuvilta Maailman historian aikavaellusreitti jatkuu tunturille suuntautuvaa pitkää vaellusreittiä pitkiä. Polku nousee kauniiseen tunturikoivikkoon ja seurailee ensin parin kilometrin verran Badjaseavtettet puroa. Sopivan ylityspaikan kohdalla polku ylittää puron. Ylitystä helpottaa puron yli vedetty ”köysirata”, joska vaeltaja voi ottaa tukea veden läpi kahlatessaan. Matalan veden aikana ylitys sujuu helposti, mutta tulva-aikaan vaeltajan on turvallisempaa lähteä jo maantieltä käsin kulkemaan puron eteläisempää rantaa pitkin.
Purolta eteenpäin vaelluspolku nousee ylemmäs Baejaseavttetvaaran rinteelle. Se etenee ylätasangolle ja vaaran solaan, mistä ja avautuu näköalat seuraavaan Nammajärven laaksoon ja järven rannalla olevalle kodalle. Matkaa maantieltä kodalla on yhteensä noin kuusi kilometriä.
Tämän matkan varrella kosmisen historian aikajanalla kosmiset rakenteet kehittyvät eteenpäin omaa hidasta mutta vakaata kulkuaan. Lukemattoman monet tähtien väliset sumut ja pölypilvet romahtavat painovoiman vaikutuksesta kasaan, tuottavat uusia tähtiä ja niitä kiertäviä planeettakuntia.
Tähtien sisällä fuusioreaktiot tuottavat vedystä ja heliumista yhä lisää raskaampia alkuaineita, kuten hiiltä, happea ja typpeä. Näistä aineista voisi jo pian alkaa syntymään sopivia molekyylejä elämän rakennusaineiksi. Lisäksi tarvitaan vielä fosforia ja rikkiä, ja joitakin hivenaineita. Tarvitaan myös mineraaleja, eli piitä, alumiinia ja rautaa, joista voi syntyä kiviplaneettoja elämän kodiksi.


Aikavaelluksen päätepiste kuvaa alkuräjähdyksen tapahtumahetkeä, ja maailmankaikkeuden alkua. Tämä hetki paikantuu Nammajärven kodalle. Aikavaellus ei jatku tästä enää eteenpäin. Vaeltaja saa palata samaan reittiä kosmisen kehityksen kautta, Badjaseavttevaaran kautta ja puron yli takaisin maantielle.
Alkuräjähdys oli hekti jolloin kaikkii mitä maailmankaikkeudessa on, kaikki energia ja aine, ja kaikki niiden reaktioita ohjaavat luonnonlait syntyivät. Myös aika alkoi. Kaikki tuo syntyi hetkessä, yhden sekunnin pienessä murto-osassa. Synty oli käsittämättömän nopea energiapurkaus, joka ensin laajeni valoa nopeammin, ja tämän jälkeen eteni hyvin kuumana, suuren paineen ajamana räjähdyksenä. Näissä olosuhteissa aine ja energia muuttuivat vapasti toisiksieen, eli erilaiset alkeishiukkaset muuttuivat törmätessään joko energiaksi tai toisiksi alkeishiukkasiksi. Lämpötilan laskiessa tietyt hiukkaset stabiloituivat, ja jäivät pysyviksi aineen olomuodoiksi.
380 000 vuoden kuluttua maailmankaikkeuden lämpötila on jäähtynyt jo noin 2700 celsiusasteeseen. Nyt elektronit asettuvat kiertämään protoneja, muodostaen vetyatomeja. Säteily pääsee nyt etenemään eteenpäin, ja maailmankaikkeus tulee läpinäkyväksi. Säteily muuttuu kosmiseksi taustasäteilyksi joka täyttää laajenevan maailmankaikkeuden.