ISO HIRVI STUORRA SARVÁ

Ilmeistä kuitenkin on, että Sarvá eli Hirvi on eri puolilla Lappia tarkoittanut eri tähtikuvioita, jopa pelkästään Otavaa tai vain Kassiopejaa. Johan Turilla Sarvá on laaja tähtikuvio sisältäen mm. Kassiopejan, Perseuksen sekä osia Ajomiehestä, Härästä ja Kaksosista on Turin kotiseudulla Kautokeinossa liitetty Isoon Hirveen, Seulasetkin on luettu mukaan (Sarvá galpa). Kokoamalla yhteen Pohjois-Lapin asukkaiden käsityksiä Isosta Hirvestä voidaan päätyä yllä esitetyn kaltaiseen kuvioon.

Tähtien nimistöön liittyvät myytit ovat olleet entisten saamelaisten keskuudessa suosittua astraalimytologiaa. Tämä mytologia on näkynyt myös saamelaisten noitarumpujen kalvoissa, joista Roomaan päätynyt Västerbottenin rumpu (”Rooman rumpu”) lienee kuuluisin.  Sen kalvolla esitetty ”taivaallinen metsästysdraama” kuvaa hirvi-, karhu- ja metsästäjähahmoja sijoitettuina rummun taivassegmenttiin. Tästä on kuva Kalevalaseuran vuosikirjan 51 – 1971 kannessa.  Hirvimyyteille löytyy vastineita niin siperialaisten kansojen perinteestä kuin kalevalaisesta epiikastakin. Ostjakkien ja vogulien myyteissä taivaallinen hirvi näyttäytyy Otavana.

Rooman rumpu

Brita Turusen maalaus Isosta Hirvestä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s